TMS makes my pc freeze

Any problem ? Don't panic! We have the solution !

Moderator: TM-Patrol

Post Reply
TrampStamp
pedestrian
pedestrian
Posts: 12
Joined: 27 Jul 2010 18:05
Owned TM-games: TMO TMS TMN

TMS makes my pc freeze

Post by TrampStamp » 27 Jul 2010 18:21

Anybody got the same problem?
I load and and play for a good 15 minutes with about 100 - 150 fps and then all the sudden, BAM! Frozen....

The same thing is happening with TMN, too ( and Plants vs Zombies believe it or not o_o)

My computer specs:

MS Windows XP Home SP3
Intel Pentium 4 CPU 3.40GHz
512MB RAM
RADEON 9250

jamie_macdonald
TM-Patrol
TM-Patrol
Posts: 1612
Joined: 10 Jul 2008 19:48
Owned TM-games: TMUF, TMNF, TMS
Manialink(s): ET
Location: London, UK
Contact:

Re: TMS makes my pc freeze

Post by jamie_macdonald » 27 Jul 2010 19:05

Hmmm wish i had not given my TMS disk away i could have tried it here too ...i have moved this to tech support in the hope it gets tended to quicker here :thumbsup:

Good luck ^^ (TMS was my first TM, ahh that music ...sweet)

TrampStamp
pedestrian
pedestrian
Posts: 12
Joined: 27 Jul 2010 18:05
Owned TM-games: TMO TMS TMN

Re: TMS makes my pc freeze

Post by TrampStamp » 27 Jul 2010 20:55

Thanks :)

TrampStamp
pedestrian
pedestrian
Posts: 12
Joined: 27 Jul 2010 18:05
Owned TM-games: TMO TMS TMN

Re: TMS makes my pc freeze

Post by TrampStamp » 28 Jul 2010 13:30

*Update*

I have tried some new things to see if it will make the game work, none did.

Update ATI Drivers: nope
Change Refresh rate: nope
Put Disk in Different CD-ROMS: nope
Play in windowed mode: nope
play in safe mode: nope
Play with low graphics/resolution: nope
Use Speedfan to see if my pc was overheating: maybe
Turn off antivirus: nope
Turn off Daemon Tools: nope
Defrag HardDrive: nope
Clean with CCLeaner: nope
Scan For viruses/malware (in case one caused a conflict): PC is clean

I'm baffled.

The only thing is that Speedfan showed pretty high temps in my CPU

High was about 74 C, but the average was about 60 C.

Thats what I think the problem is because I never had these problems until I installed my new motherboard, but this MB is only about half a year old while my old one was about 5-6 years old...

Any ideas?

TrampStamp
pedestrian
pedestrian
Posts: 12
Joined: 27 Jul 2010 18:05
Owned TM-games: TMO TMS TMN

Re: TMS makes my pc freeze

Post by TrampStamp » 29 Jul 2010 03:35

FIXED ( I think)

The problem was that my graphic card, motherboard, and power supply (inside pc) were covered in dust (and my graphic card was slightly hanging out of the "plug" >_<)...

A bit of "dusting" and vacuuming and TMS worked like a charm for about one and a half hours, no lag!

It also might be that I upgraded from TMS to TMSX, but who knows..

I am also going to buy an Nvidia graphic card and see how it works out.

jamie_macdonald
TM-Patrol
TM-Patrol
Posts: 1612
Joined: 10 Jul 2008 19:48
Owned TM-games: TMUF, TMNF, TMS
Manialink(s): ET
Location: London, UK
Contact:

Re: TMS makes my pc freeze

Post by jamie_macdonald » 29 Jul 2010 08:23

Good stuff, Glad you have it working OK :thumbsup:

TrampStamp
pedestrian
pedestrian
Posts: 12
Joined: 27 Jul 2010 18:05
Owned TM-games: TMO TMS TMN

Re: TMS makes my pc freeze

Post by TrampStamp » 30 Jul 2010 13:48

The problem just came back today... :(

jamie_macdonald
TM-Patrol
TM-Patrol
Posts: 1612
Joined: 10 Jul 2008 19:48
Owned TM-games: TMUF, TMNF, TMS
Manialink(s): ET
Location: London, UK
Contact:

Re: TMS makes my pc freeze

Post by jamie_macdonald » 30 Jul 2010 14:12

TrampStamp wrote:The problem just came back today... :(
Ouch ...bad luck dude, The only thing i can suggest now is to try on another reasonable computer (maybe a friends or family?) and see if you the same problems, give the recent issues ( i would guess overheating gfx) it seems maybe your hardware could be the problem and not the game, but to test if this is the case trying it on another PC might help confirm.

Wish you luck ...Must be annoying eh!

TrampStamp
pedestrian
pedestrian
Posts: 12
Joined: 27 Jul 2010 18:05
Owned TM-games: TMO TMS TMN

Re: TMS makes my pc freeze

Post by TrampStamp » 30 Jul 2010 15:08

Well I can't try it out on any other computer in my home because the only other computer with a CD drive had a bios error and it wont load at all.

But I remember playing TMS on that and it was working great, so I know its not a CD/software error. I'm positive at this point that it's my graphic card because after i cleaned it, it worked fine.

Post Reply