Stuck with low-res textures (hud/track)

Any problem ? Don't panic! We have the solution !

Moderator: TM-Patrol

HeXadecimal
highway camper
highway camper
Posts: 4
Joined: 06 Jun 2009 07:13
Owned TM-games: TMUF

Stuck with low-res textures (hud/track)

Post by HeXadecimal » 06 Jun 2009 07:29

Hi

I've just gone to play TMUF after not playing for a month or so, when I loaded the game up as normal and entered a server I noticed that all the track/water and hud textures were really low res.

I exited the game to check the settings incase they had reset for some reason, but alas no, everything was set to max, high textures all the extras turned on etc.

I saved the config again and loaded up, exactly the same problem.

Thinking the game files may have been corrupted in the time i've not been playing I uninstalled the game, deleted the profile folder from my documents, and reinstalled the game afresh, entered my key, configured the game again, loaded it up and .... exactly the same low res texture problem.

Thinking it might be the latest nvidia beta drivers causing a problem I removed them, driver swept my system and installed the latest WHQL drivers, alas the exact same problem exists.

All my other games seem to be working fine, so I can only assume it is some incompatibility with TM, or a bug within the game itself.

My System spec is as follows:

OS: Vista x64 Ultimate /SP2
CPU: Q6600
MEM: 8GB PC8500
GFX: GTX260-216 55nm 896MB
SND: SB X-Fi Gamer
TFT: 22" 1680x1050


Any help would be greatly appreciated, i'd really like to be able to get back into the game!!!

[db@]Metzger
pedestrian
pedestrian
Posts: 13
Joined: 25 Jul 2007 11:38
Owned TM-games: TMO, TMS, TMNf, TMUf
Location: Altdorf near Nuremberg / Germany
Contact:

Re: Stuck with low-res textures (hud/track)

Post by [db@]Metzger » 10 Jun 2009 20:41

The same problem here with the latest Nvidia WHQL Drivers V 185.85
But! The game have been working very well with these drivers!
I don't understand that because FarCry2 works well..
Edit: Screenshots added:
Image
Image

UncleK316
highway camper
highway camper
Posts: 1
Joined: 12 Jun 2009 00:27
Owned TM-games: TMU

Re: Stuck with low-res textures (hud/track)

Post by UncleK316 » 12 Jun 2009 00:28

I'm having the same exact problem. Maybe it will be fixed with the next driver?

[db@]Metzger
pedestrian
pedestrian
Posts: 13
Joined: 25 Jul 2007 11:38
Owned TM-games: TMO, TMS, TMNf, TMUf
Location: Altdorf near Nuremberg / Germany
Contact:

Re: Stuck with low-res textures (hud/track)

Post by [db@]Metzger » 12 Jun 2009 08:11

I discussed this problem with a mate.
He thinks that the problem could be a DirectX 9 Update coming with one of the last WindowsUpdate.
That could be the reason for my FarCry2 Screenshot with no texture Problem because this Screenshot was made in DirectX10 Mode.
My "World in Conflict" works fine too, but I play that game in DX10-Mode too...

A small difference that I haven't observed and maybe the problem.
I'll test a reinstall of DirectX9 this evening after work and report here if that was the reason.

[db@]Metzger
pedestrian
pedestrian
Posts: 13
Joined: 25 Jul 2007 11:38
Owned TM-games: TMO, TMS, TMNf, TMUf
Location: Altdorf near Nuremberg / Germany
Contact:

Re: Stuck with low-res textures (hud/track)

Post by [db@]Metzger » 12 Jun 2009 19:33

Same Problem after reinstall of DX9 :(

User avatar
Generator
speedy pilot
speedy pilot
Posts: 339
Joined: 18 Apr 2008 00:35
Owned TM-games: TMNF - TMUF
Manialink(s): Generator
Location: Lancashire, England
Contact:

Re: Stuck with low-res textures (hud/track)

Post by Generator » 12 Jun 2009 20:55

GeForce/ION Driver Release 186 BETA
Version: 186.08
Release Date: June 03, 2009
Operating System: Windows 7 or Windows Vista (64-bit)
Language: U.S. English
File Size: 111 MB



HeXadecimal: maybe try the latest beta drivers instead of the WHQL'd, availible here : http://www.nvidia.com/object/win7_winvi ... _beta.html

Everyone else: select your cards and systems here and select 'Beta' if you want to try the latest betas: http://www.nvidia.com/Download/Find.aspx?lang=en-us


Not promising anything but worth a try. :thumbsup:
Customize your virtual world to the max! >> http://www.virtualcustoms.net
3D Models, 2D skins & horns on my Manialink >> Generatorcolor>

[db@]Metzger
pedestrian
pedestrian
Posts: 13
Joined: 25 Jul 2007 11:38
Owned TM-games: TMO, TMS, TMNf, TMUf
Location: Altdorf near Nuremberg / Germany
Contact:

Re: Stuck with low-res textures (hud/track)

Post by [db@]Metzger » 13 Jun 2009 06:45

Thank you for your advice Generator.
I tried that driver too but it had no effect :(

My System:
OS: Vista x64 Ultimate /SP1
CPU: E6850 (Dualcore)
MEM: 8GB PC8000 G.Skill
GFX: 2x GF8800GTX (G80) 768MB (SLI)
SND: Onboard
TFT: 24" 1920x1200

My System worked well with the WHQL Driver 185.85 but perhaps, the textures "crashed" to low level.
So I don't think it's the nvidia driver...

[db@]Metzger
pedestrian
pedestrian
Posts: 13
Joined: 25 Jul 2007 11:38
Owned TM-games: TMO, TMS, TMNf, TMUf
Location: Altdorf near Nuremberg / Germany
Contact:

Re: Stuck with low-res textures (hud/track)

Post by [db@]Metzger » 14 Jun 2009 13:29

Now i think it's the nVidia driver but a longer existing problem.
Today I uninstalled the latest Nvidia WHQL Drivers V 185.85 and installed an much older Nvidia WHQL Drivers V 180.48
Now my Texture Problem is solved:
Image

B34tnU
wheelbarrow operator
wheelbarrow operator
Posts: 15
Joined: 07 Apr 2008 08:42
Owned TM-games: TMN, TMU

Re: Stuck with low-res textures (hud/track)

Post by B34tnU » 17 Jun 2009 12:40

got same problem 182.50 works fine, newer drivers low textures... with 8gig ram with 6gig ram no problem and all looks nice :shock:

HeXadecimal
highway camper
highway camper
Posts: 4
Joined: 06 Jun 2009 07:13
Owned TM-games: TMUF

Re: Stuck with low-res textures (hud/track)

Post by HeXadecimal » 18 Jun 2009 08:20

Thanks for the replies all. Yep it looks like its a problem with the latest drivers.

As mentioned if you use the older 182.50's then all is fine.

However the 185.XX or 186.XX's give only low res textures when using greater then 4GB memory.

There are a set of 190.15 beta drivers floating about so i'm going to give those a go, i'll report back with my findings.

If anyone else wants to give them a go you can find them here:

Win7 / Vista - 64-bit

Win7 / Vista - 32-bit

XP 32bit

HeXadecimal
highway camper
highway camper
Posts: 4
Joined: 06 Jun 2009 07:13
Owned TM-games: TMUF

Re: Stuck with low-res textures (hud/track)

Post by HeXadecimal » 18 Jun 2009 18:15

Just tried the new 186.18 WHQL that were released today, same problem :(

B34tnU
wheelbarrow operator
wheelbarrow operator
Posts: 15
Joined: 07 Apr 2008 08:42
Owned TM-games: TMN, TMU

Re: Stuck with low-res textures (hud/track)

Post by B34tnU » 19 Jun 2009 13:32

6gig ram work fine too only with 8gig i've got this problem

fordry
speedy pilot
speedy pilot
Posts: 368
Joined: 24 Jan 2008 20:53
Owned TM-games: TMUF TMN
Contact:

Re: Stuck with low-res textures (hud/track)

Post by fordry » 20 Jun 2009 22:09

did you guys go into the advanced options on the launcher and change the shader and texture quality? both of those will significantly affect the overall quality and if they somehow get set low, that will cause this.

B34tnU
wheelbarrow operator
wheelbarrow operator
Posts: 15
Joined: 07 Apr 2008 08:42
Owned TM-games: TMN, TMU

Re: Stuck with low-res textures (hud/track)

Post by B34tnU » 20 Jun 2009 23:52

no nothing changed, i already said that when i took 2gig ram out to have 6gig and start the game all looks nice

LuckyBoy
Developer
Developer
Posts: 201
Joined: 12 Aug 2005 15:25
Contact:

Re: Stuck with low-res textures (hud/track)

Post by LuckyBoy » 16 Jul 2009 09:00

Hello,

We've talked with NVidia about this issue, they looked into it, and according to them the bug is
an OperatingSystem bug that was exposed by a change they made in the driver.
They temporarily rolled back this driver change for the next driver update until MS fixes the issue in the OS.

You can find yourself this is a OS+Driver issue (and check if it's fixed or not) by launching DirectX SDK's sample "VideoMemory".

Here is output from the DX SDK video memory sample with 3GB of memory (of course it does not show the issue):

Code: Select all

D3D9 Adapter: 0
Driver: nvd3dum.dll
Description: NVIDIA GeForce GTX 260
hMonitor: 0x00010001
hMonitor Device Name: \\.\DISPLAY1
        GetVideoMemoryViaDirectDraw
                dwAvailableVidMem: 879 MB (922484736)
        GetVideoMemoryViaDxDiag
                dwDisplayMemory: 3691 MB (-424673280)
        GetVideoMemoryViaWMI
                dwAdapterRAM: 896 MB (939524096)
        GetVideoMemoryViaDXGI
                DedicatedVideoMemory: 879 MB (922484736)
                DedicatedSystemMemory: 0 MB (0)
                SharedSystemMemory: 2811 MB (-1346801664)
        GetVideoMemoryViaD3D9
                dwAvailableTextureMem: 3675 MB (-441450496)
 C:\Program Files (x86)\Microsoft DirectX SDK (March 2009)\Samples\C++\Misc\Bin\x86>


Here is output with 8GB of system memory (showing the issue):

Code: Select all

D3D9 Adapter: 0
Driver: nvd3dum.dll
Description: NVIDIA GeForce GTX 260
hMonitor: 0x00010001
hMonitor Device Name: \\.\DISPLAY1
        GetVideoMemoryViaDirectDraw
                dwAvailableVidMem: 879 MB (922484736)
        GetVideoMemoryViaDxDiag
                dwDisplayMemory: 366 MB (383778816)   (this value is wrong)
        GetVideoMemoryViaWMI
                dwAdapterRAM: 896 MB (939524096)
        GetVideoMemoryViaDXGI
                DedicatedVideoMemory: 879 MB (922484736)
                DedicatedSystemMemory: 0 MB (0)
                SharedSystemMemory: 3582 MB (-538705920)
        GetVideoMemoryViaD3D9
                dwAvailableTextureMem: 349 MB (365953024)   (this value is wrong)
C:\Program Files (x86)\Microsoft DirectX SDK (March 2009)\Samples\C++\Misc\Bin\x86>
Thanks for the clear informations you gave on the issue.
JSeb

Post Reply